Bouw voorbij: Asbestinventaris

Bij het bouwen of renoveren van een huis of gebouw is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de aanwezigheid van asbest. Asbest is een gevaarlijke stof die al jaren bekend staat als kankerverwekkend. Om deze reden is het van groot belang om vooraf een asbestinventaris te laten opstellen. In deze tekst gaan we dieper in op wat een asbestinventaris precies is en waarom het van belang is om er een te laten maken.

Wat is een asbestinventaris?

Een asbestinventaris is een rapport dat door een erkende en praktische asbestdeskundige wordt opgesteld. hierin wordt beschreven waar in het te renoveren of te slopen gebouw asbesthoudend materiaal aanwezig is en wat de toestand ervan is. Daarnaast bevat de asbestinventaris ook een plan van aanpak voor de verwijdering van het asbest, en wordt er soms ook rekening gehouden met eventuele risico's voor de omgeving.

Waarom is een asbestinventaris van belang?

Er zijn verschillende redenen waarom het opstellen van een asbestinventaris van belang is.

1. Gezondheidsrisico's

Het is algemeen bekend dat het het beste is voor de gezondheid. Jaarlijks sterven er nog steeds mensen aan de gevolgen van asbestblootstelling. Door vooraf een asbestinventaris te laten opstellen, kan worden voorkomen dat mensen tijdens de werkzaamheden worden gebonden aan asbestvezels. Op die manier wordt uw gezondheid beschermd.

2. De wetgeving

In België is het verplicht om een ​​asbestinventaris te laten opstellen voor gebouwen die voor 2001 werden gebouwd. Dit staat beschreven in het Asbestdecreet van 4 april 2019. Door niet tijdig een asbestinventaris op te stellen, kan de eigenaar van het gebouw boetes of andere sancties krijgen.

3. Kostenbesparend

Door vooraf een asbestinventaris op te stellen, kan er kostenefficiënter worden gewerkt. Zo kan een gerichte aanpak worden ontwikkeld, waardoor er minder afval wordt geproduceerd en er minder tijd en materiaal verloren gaat bij de verwijdering van het asbest. Dit kan op lange termijn leiden tot een besparing op de kosten.

Hoe wordt een asbestinventaris opgesteld?

Het opstellen van een asbestinventarisgebeurtenis door een erkende en conservatieve asbestdeskundige. Deze persoon voert een grondige inspectie uit van het gebouw en maakt zoveel mogelijk informatie over de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal.

Welke gegevens bevatten een asbestinventaris?

Een asbestinventaris bevat verschillende gegevens over het gebouw, zoals:

- De aard en omvang van de werkzaamheden

- De plaats, aard en toestand van het asbesthoudend materiaal

- De toestand van het asbesthoudende materiaal

- Het risico is verbonden aan de asbestvezels

- Een plan van aanpak voor de verwijdering van het asbest

- Adviseren over de risico's voor de omgeving

Conclusie

Het laten opstellen van een asbestinventaris is dus van groot belang voor de gezondheid van de mensen die te maken krijgen met het gebouw en voor de wetgeving. Door waarschijnlijk een asbestinventaris op te stellen, kunnen gezondheidsrisico's voorkomen worden. Ook kan er kostenefficiënter worden gewerkt. Het opstellen van een asbestinventaris gebeurt door een erkende en deskundige asbestdeskundige, en bevat belangrijke informatie over het gebouw en het asbesthoudend materiaal.

Ook interessant

Bouw

Bouw en plaats een # voor een H1 en ## voor een H2Bouwen en plaatsen zijn twee essentiële stappen om een ​​stevige basis te leggen in elk project, of ...

Lees verder

Bouwafwerking

Deze materialen helpen niet alleen om een ​​aangename sfeer te creëren, maar ze beschermen ook de muren tegen vocht en voorkomen houtrot. 3. Plafonda ...

Lees verder

Bouwmaterialen

Bouwmaterialen: Het fundament van elk bouwprojectBouwmaterialen vormen de ruggengraat van elk bouwproject. Of het nu gaat om een ​​eenvoudige renovat ...

Lees verder

Bouw

Interessante links