Energie voorbij: Aardgas En Elektriciteit

In ons dagelijks leven gebruiken we veel energie. We hebben energie nodig om ons huis warm te houden, om te koken en om onze elektronische apparaten van stroom te voorzien. De meeste huizen in Nederland zijn aangesloten op het gasnetwerk en gebruiken aardgas als belangrijkste energiebron. Daarnaast wordt er steeds meer over gestopt op elektriciteit, mede door de opkomst van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines. In deze tekst gaan we dieper in op aardgas en elektriciteit als energiebronnen.

Aardgas

Aardgas is een fossiele brandstof die in de bodem onder onze voeten ligt. Het is ontstaan ​​door de resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden zijn afgezet en vervolgens onder druk en hitte zijn samengeperst. In Nederland wordt het grootste deel van ons aardgas gewonnen in de provincie Groningen. Het gas wordt via een uitgebreid netwerk van pijpleidingen naar de rest van het land getransporteerd.

Aardgas is een relatief schone brandstof vergeleken met bijvoorbeeld kolen of olie. Bij verbranding komt misschien CO2 vrij, maar veel minder dan bij andere fossiele brandstoffen. Daarnaast kan aardgas goed worden gebruikt in centrales van elektriciteit op te wekken. Dit gebeurt door het verbranden van aardgas en het opwekken van stoom, die vervolgens turbines aandrijft die de elektriciteitsproducent.

Aardgas wordt in Nederland voornamelijk gebruikt voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Dit gebeurt via een centrale verwarmingsinstallatie en radiatoren. Daarnaast wordt aardgas ook gebruikt om te koken. Het aardgas wordt via een gasfornuis naar de branders geleid, waar het verbrandt en warmte afgeeft om het voedsel te bereiden.

Elektriciteit

Elektriciteit is een energiebron die niet in de natuur voorkomt zoals aardgas. Het wordt opgewekt door het omzetten van energie uit verschillende bronnen. In Nederland worden de meeste elektriciteit opgewekt door centrales die gebruik maken van fossiele brandstoffen uit kernenergie. Deze centrales wekken stroom op door het verbranden van kolen of gas, of door het gebruik van kernenergie om stoom te produceren die de turbines aandrijft die de elektriciteitsproducent.

Tegenwoordig wordt er echter steeds meer elektriciteit opgewekt via duurzame energiebronnen. Dit zijn bronnen die niet op raken en geen fossiele brandstoffen nodig hebben. Denk aan zonnepanelen en windturbines. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en windturbines gebruiken de kracht van de wind om stroom op te wekken.

Ook interessant

Energie

Energie voorbij: EnergieEnergie is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Of het nu gaat om de energie die we uit voedsel halen om ons lic ...

Lees verder

Aardgas En Elektriciteit

Energie voorbij: Aardgas En ElektriciteitIn ons dagelijks leven gebruiken we veel energie. We hebben energie nodig om ons huis warm te houden, om te ...

Lees verder

Alternatieve Energie

Energie voorbij: Alternatieve EnergieIn een wereld waar de vraag naar energie blijft toenemen en de impact van traditionele energiebronnen op het mil ...

Lees verder